Българският червен кръст в Провадия

На 19 май в град Провадия отваря врати Младежки клуб на Българския червен  кръст и офис – филиал на Областния съвет на БЧК – Варна. Офисът ще се намира в сградата на Общинския детски комплекс, Централен площад  1 на 3 етаж.

Младежите на БЧК присъстваха на обучение, което се проведе на 10 април в к-с „Барите”, с. Чернево.  Предложените , от Искра Петрова – специалист по младежки дейности и Катя Дикмева – обучаващ, ролеви игри изградиха у младите хора знания и умения за хуманно отношение, милосърдие и даване на първа помощ.

Тижен Ферхадова от клуб „Журналистика” към ОДК – Провадия посети  семинара проведен на 8 май, Световният ден на Червения кръст и Червения полумесец. Събитието се проведе в арт-залата на Радио Варна с главен лектор Илия Раев, председател на областния съвет на БЧК – Варна. В колоритната зала беше направен отчет за дейността и бяха връчени наградите за 2011 г. на отличилите се доброволци.

В младежката организация могат да членуват младежи от 14 до 35 години.

Ето какво сподели господин Раев пред репортера на в. „Човече”:

„Световният ден на Червения кръст се чества на 8 май. Централата на организацията е в Женева. Има световна организация на Червения кръст  и Червения полумесец. Тази организация е създадена в помощ на хората. Оказва подкрепа при наводнения, изобщо при бедствия от различен характер. Специално за Провадия, Варненският областен червен кръст помогна за справяне с наводнението през 1979 г. с дарение на бяла техника. Тогава хората си загубиха домакинските уреди и нашата организация им помогна да се справят с бедствирто…  За 19 май предвиждаме демонстрация за даване на първа помощ при извънредни ситуации. Разбира се преди това ще бъде изнесена лекция по даване на първа помощ, която ще се проведе в пенсионерския клуб „Овеч”. Очакваме много смели доброволци.”

Господин Раев пожела на нашите репортери  много шестици в училище и много успехи като журналисти.