Търгуват с хора в България

от Ерик Хелмс

Трафикът на хора е термин, който се използва често в медиите от неправителствените организации на Европейския съюз, Съединените щати и други такива. Той е описан от мнозина като едно от най-бруталните нарушения на човешките права в света днес. Въпреки оценката, че в момента има 27 милиона жертви от трафика на хора в световен мащаб, това е едно явление, което се счита за чуждо на българи, европейци и американци. Когато чуем термина, ние мислим за деца-войници в Африка, експлоатирани работници в Индия или проституиращи в Тайланд. Въпреки това, трафикът на хора съществува тук, в България и Европа и се разраства с всеки изминал ден.

Простото определение е че, трафикът на хора е незаконната принуда над хора, независимо от изразената от тях воля, с цел  експлоатация.

Според Международната организация по миграция, около 500 000 души, всяка година, стават жертва на трафика в Европа. Много от тях биват трафикирани от Източна Европа – България, Молдова и Румъния. По-голямата част от жертвите са жени за сексуална експлоатация. Рисковите фактори включват ниското образование, високите нива на безработица, бедността, етническата и полова дискриминация и домашното насилие. Въпреки тези фактори всеки може да се превърне в жертва на трафика на хора. Независимо от възрастта, пола, етническата принадлежност и социално-икономическия си  статус. Всеки може да се превърне в жертва, ако не предприеме правилните стъпки, когато пътува и търси работа в страната и чужбина.

Какво можете да направите?

1)      Проучете внимателно фирмата и лицето при което отивате. Лесно можете да откриете данни в интернет. Говорете с познати и приятели които имат опит с пребиваването в съответната държава. Можете и да се обърнете  към международни и неправителствени организации, за да разберете повече неща.

2)      Преди да заминете трябва да се погрижите Вашите роднини и приятели да имат снимка и копие от паспорта Ви, телефон и адрес в чужбина, координатите на организацията или човека, при които ще отидете.

3)      Ако отивате да робитите в чужбина, трябва да подпишете предварително договор, в който да е указано кой е работодателя, къде точно ще се работи, условията на работа и срока на договора.

4)      В никакъв случай не трябва да давате личните си документи на никога.

Трафикът на хора е едно от най-големите и най-бързо развиващи се нарушения на човешките права по света. В световен мащаб всяка година милиони жени, деца и мъже стават жертва, въпреки усилията на правителствата, международните организации, неправителствените организации и отделни активисти. Въпреки това, борбата с трафика на хора дава своите резултати. Информирайки себе си и колегите си, разпространявайки болката от проблема, заедно можем да работим за изкореняване на трафика на хора.