Школа „Приложна живопис”

Десислава Славова – ръководител

Зад гърба на детския творчески колектив са вече над 50 изложби и много участия в конкурси за детска рисунка. Работата в школата започва да кипи от ранна есен и не спира до началото на лятото. Кратък е детския творчески път, но плодовете му са зимни, та издържат на динамиката на съвременния живот и се помнят дълго.

Работата в школата е така организирана, че резултат т нея са четири изложби годишно, символично определени от четирите годишни времена. През месец ноември подреждаме есенните изложби „Лятното слънце в есенни багри”. Тези изложби са резултат от работата на децата с природни материали, които сами са събирали през лятото и есента. В рисунките на децата се оглежда есента,пъстра и плодородна. Интересни техники използват малките художници за постигането на фактурни ефекти, използват сол, рисуват с пръсти, апликират с книжни шнурове и семена.Предизвикателство за детското въображение е работата с царевица, кратуни, дърво, жълъди, шишарки и много други материали от полето и гората.Изработват човечета и къщички от царевични кочани, прекрасни малки балерини от жълъди и шишарки, различни животински фигури и къщички покрити с дървесен мъх. Всяко дете се стреми да открие нов и по своему оригинален начин за приложение на материалите и формите, взети от природата. Под ръка с великия художник-природата, малките художници се упражняват да създават изкуство. Неповторими и оригинални са вазите апликирани с различни семена-боб, леща, царевица, тиквени семки, вази апликирани с миди, охлюви, рапани и пясък. От морски материали те изработват сувенири и фигурки на птици, костенурки, жаби, раци, октоподи и какво ли още не? Най-малките творци,които са едва на 5-6 години събират, изсушават и използват за апликации пъстрите есенни листа. Разнообразието от цветове и форми ги подтиква да измислят прекрасни картини, пейзажи,животни, човешки фигури и приказни герои. Впечатлени от красотата на  римските мозайки, децата измислиха свои проекти и с малко помощ сътвориха чудесни малки образци. Времето, в което подготвяме есенните изложби е любимо на малките художници, защото тогава ателието заприличва на художествена лаборатория, в която всеки експериментира.

Месец след есенната изложба, подреждаме изложба-базар посветена на коледните и новогодишни празници „От Коледа до Сурваки”. Всяка година малките творци украсяват елха с фигурки изработени от солено тесто. За изработването на коледни венци и сувенири децата сами търсят идеи, събират материали, подреждат и аранжират. А за да станат сурвакниците пъстри и хубави помагат разказите на баби и дядовци. Любимите зимни сюжети със зимни игри, сурвакари, Дядо Коледа-децата талантливо пресъздават в рисунки-пъстри и красиви, отразяващи блясъка на Коледа. Малкото ателие оживява от коледно настроение, блясък и цветове и неусетно се превръща в коледна работилница.

Третата изложба „Преобърнало се слънцето…” подреждаме в навечерието на Цветница-празника на гр.Провадия. В нея са отразени пролетните празници на българина през детските очи и ръце. Лазаровден, Цветница, Великден, грейват във витрините на градската галерия. С голямо старание детските ръце изработват кукли-лазарки т дървени лъжици. Първо те събират информация за този обичай, а после с подръчни материали, игла и конец малките художници – приложници се стремят да наподобят истински лазарски носии и накити. С огромен интерес преминават занятията за Великден. В тях децата се запознават със старата восъчна техника за изписване на яйца, характерна за района на град Ихтиман. Учат се да разделят повърхността на яйцето по паралел или меридиан. Как да декорират със стилизирани животински и човешки фигури, флорални мотиви и схвастични елементи. Естествено има и часове за свободна творческа изява,в които децата превръщат яйцето в приказен герой,животно, цвете или просто пъстро великденско яйце апликирано с мъниста, копчета и пъстри конци. Най-голямо предизвикателство за по –големите е рисуването на икони. Младите художници посещават църквата, разглеждат различни образци от различни школи, а после…после си опитват да подражават на старите зографи. Рисуват върху дървена основа с предварителен грунд и с яйчена темпера. Децата с голямо желание се научават да рисуват образи на различни светци. А рисунките на тази изложба отразяват по всякакъв начин събудилата се за живот природа-птици и цветя, животни и насекоми. Децата създават прекрасни пролетни пейзажи нарисувани върху керемиди, кратуни и дърво.

Последната изложба подреждаме в края на месец май. Тя е посветена на деня на детето и на  най-любимото и дългоочаквано време-лятната ваканция. Съчетали всевъзможни материали и техники,тези малки открития-мъничко вече пораснали,дават всичко от себе си в последните си картини и проекти. Усвоили сложната техника на текстилния батик, те рисуват света върху копринени платна.Освободени от всякакви задължителни теми,децата рисуват това, което обичат, това, което ги впечатлява и това, което им носи удоволствие. Използват различни фактурни ефекти и цветни хартии, за да постигнат авторска оригиналност и детска откровеност в творбите си.

Няма непреодолими бариери за детското въображение и фантазия, и ако са умело ръководени те ще ни покажат неподозирана красота, спокойствие и вълшебство в забързания ни ден.